Femeile care au trecut prin experienta unui tratament chirurgical mutilant dat de diagnosticul de cancer mamar poarta cu sine amintirea nedorita a bolii pe propriul corp: pierderea sanului sau a ambilor sani. Ce metode au pacientele la indemana pentru reconstructia sanului?

Reconstructia sanului a fost numai un vis frumos pana nu demult. Astazi insa, chirurgia oncoplastica ofera posibilitatea femeilor care au efectuat operatia de mastectomie de a apela la o chirurgie de reconstructie cu rezultate naturale, care le ofera o forma apropiata de cea de dinaintea bolii.

Metode de reconstructie a sanului

Interventia de reconstructie a sanului urmareste restabilirea formei acestuia sau resimetrizarea sanilor in urma unei lumpectomii, sau reconstructia cu totul a sanului in urma mastectomiei.

Chirurgia de reconstructie poate fi imediata (in acelasi moment chirurgical cu mastectomia) sau la distanta (la o vreme dupa mastectomie, cand pacienta este hotarata si mai ales pregatita emotional).

Reconstructia cu implant este o metoda des utilizata in chirurgia oncoplastica, fiind indicata in special femeilor care au suferit o mastectomie fara rezectia muschiului pre-pectoral.

In cazurile mai complicate, in care dupa efectuarea mastectomiei nu ramane suficient tegument pentru acoperirea unui implant, se poate apela cu succes la reconstructia cu ajutorul unei proteze expander. 

Exista de asemenea si metode de reconstructie mamara cu tesut propriu, unde sunt folosite tesuturi prelevate din corpul pacientei, cum ar fi din zona spatelui sau a abdomenului.

Recuperarea post interventiei de reconstructie mamara

Efectuarea chirurgiei de reconstructie necesita o perioada de recuperare de aproximativ sase luni. Firele de sutura sunt indepartate dupa circa zece zile, dupa care urmeaza o perioada de urmarire si evaluare a necesitatii unei reinterventii de simetrizare a sanilor.

Uneori, este posibil sa apara modificari in aspectul sanilor (atunci cand s-a intervenit asupra numai unuia dintre ei) care sa necesite o reinterventie de reechilibrare a aspectului general.

Despre chirurgia oncoplastica

Chirurgia oncoplastica este o ramura chirurgicala dezvoltata in contextul tratamentului cancerului mamar, care imbina chirurgia oncologica, prin care se trateaza cancerul la san si chirurgia plastica prin care se urmareste restabilirea integritatii sanului, in ura exciziei unei cantitati importante din volumul acestuia.

Chirurgia oncoplastica vine sa acopere efectele negative la nivel psihologic, survenite in urma diagnosticului de cancer mamar, care priveaza pacienta de un aspect fizic feminin, prin absenta sanului asociat cu o pierdere a feminitatii.